Centre d'Estudis DemogràficsCentre d'Estudis Demogràfics

Vista normal Vista MARC Vista ISBD

La repoblació del Camp de Tarragona : estat de la qüestió / Lucas VILLEGAS-ARISTIZÁBAL

Por: VILLEGAS-ARISTIZÁBAL, Lucas.
Tipo de material: TextoTextoSeries INTER PRIMAS 3. Editor: Tarragona : Silva Editorial, 2018Descripción: 157 p. : il·lustracions ; 24 cm.ISBN: 9788494831898.Tema(s): Població -- Història -- Segle XII -- Tarragona | Espanya -- Història -- 718-1492, ReconquestaGénero/Forma: DEMOGRAFÍA HISTÓRICA -- EDAD MEDIA -- TARRAGONA | REPOBLAMIENTOResumen: La Repoblació del Camp de Tarragona. Estat de la qüestió amb sis conferències, una taula rodona i per acabar una visita guiada al castell del Catllar. Professors i diversos estudiosos van exposar les línies actuals d’investigació sobre la reconquesta i repoblació cristiana al sud de Catalunya, preferentment al segle XII, una història sens dubte èpica i fundacional. Lucas Villegas ens parla de la influència de les creuades i la participació normanda, i no com un fet aïllat sinó com a una altra guerra santa animada pels arquebisbes i els papes i en col·laboració amb els comtes de Barcelona. Eduard Juncosa tracta la qüestió del cosenyoriu de la ciutat de Tarragona que exercien per indivís els comtes-reis i l’arquebisbe. Ezequiel Gort defensa la tesi que, amb anterioritat a aquesta colonització medieval, hi havia comunitats pageses que, al no estar sota el control feudal i pagament de rendes, no generaven documentació però eren població real. Josep Maria Sans Travé enllaça el cas de la Conca de Barberà amb el Camp de Tarragona, des dels segles X al XII, i com a figura central Ramon Berenguer IV, que eixampla el comtat de Barcelona cap a occident, situant la frontera a tocar de l’Aragó, i amb la cooperació de nobles i institucions religioses, com fou el cas dels cistercencs a Poblet. Antoni Virgili compara els casos de Tarragona i de Tortosa, més dificultós militarment i econòmicament en el cas de la ciutat ebrenca. Montse Rovira analitza el Milà, com a nou model de repoblació amb les cartes de població de noves viles i ja no tant amb una xarxa de castells termenats.
Etiquetas de esta biblioteca: No hay etiquetas de esta biblioteca para este título. Ingresar para agregar etiquetas.
    valoración media: 0.0 (0 votos)
Tipo de ítem Ubicación actual Signatura Estado Notas Fecha de vencimiento Código de barras
Congressos Centre d'Estudis Demogràfics
Repoblament(467.1)-VIL (Navegar estantería) Disponible Localització: Prestatgeria Demografia històrica - Catalunya 20161385

Recopilació de les conferències del les I Jornades d'Història Mn. Sanç Capdevila i Felip.

La Repoblació del Camp de Tarragona. Estat de la qüestió amb sis conferències, una taula rodona i per acabar una visita guiada al castell del Catllar. Professors i diversos estudiosos van exposar les línies actuals d’investigació sobre la reconquesta i repoblació cristiana al sud de Catalunya, preferentment al segle XII, una història sens dubte èpica i fundacional.
Lucas Villegas ens parla de la influència de les creuades i la participació normanda, i no com un fet aïllat sinó com a una altra guerra santa animada pels arquebisbes i els papes i en col·laboració amb els comtes de Barcelona.
Eduard Juncosa tracta la qüestió del cosenyoriu de la ciutat de Tarragona que exercien per indivís els comtes-reis i l’arquebisbe.
Ezequiel Gort defensa la tesi que, amb anterioritat a aquesta colonització medieval, hi havia comunitats pageses que, al no estar sota el control feudal i pagament de rendes, no generaven documentació però eren població real.
Josep Maria Sans Travé enllaça el cas de la Conca de Barberà amb el Camp de Tarragona, des dels segles X al XII, i com a figura central Ramon Berenguer IV, que eixampla el comtat de Barcelona cap a occident, situant la frontera a tocar de l’Aragó, i amb la cooperació de nobles i institucions religioses, com fou el cas dels cistercencs a Poblet.
Antoni Virgili compara els casos de Tarragona i de Tortosa, més dificultós militarment i econòmicament en el cas de la ciutat ebrenca.
Montse Rovira analitza el Milà, com a nou model de repoblació amb les cartes de població de noves viles i ja no tant amb una xarxa de castells termenats.

No hay comentarios para este ejemplar.

Ingresar a su cuenta para colocar un comentario.

Haga clic en una imagen para verla en el visor de imágenes

Con tecnología Koha